CTH Ericson

CTH Ericson har tillverkat klassiska hattar och huvudbonader med hög kvalité sedan 1885. Familjeföretaget har säte i Borlänge och är ett av kommunens äldsta företag som idag fokuserar på att bevara företagets historia och skapa nya nutida klassiker till kunder runt om i världen.  

– Vi har alltid haft en del internationell försäljning även fast Sverige historiskt sett varit vår största marknad. En del av våra produkter tillverkas idag av sömmerskor i Polen och Estland men vi har även produktion och provsömnad i Borlänge för att bibehålla hantverket i Sverige, berättar Ann-Sofie Morin som driver familjeföretaget tillsammans med sin man Markus Morin.  

Att företaget flyttat stora delar av produktionen beror dels på tekokrisen som kulminerade på 70–80-talet. Tekokrisen var en strukturomvandling i den svenska textil- och konfektionsbranschen som gjorde att den största delen av textiltillverkningen lämnade Sverige.  

– Det känns som att vi har bitit oss själva i svansen med att flytta en stor del av produktionen till andra länder. Vi höll ut till 90-talet men det blev för dyrt helt enkelt. Digitaliseringens framfart har absolut hjälpt oss och i början av 2000-talet började vi arbeta aktivt med att växa internationellt. Tidigare reste man runt i Dalarna med en koffert men digitaliseringen har verkligen gjort skillnad när vi säljer våra produkter i andra länder. 

Produkterna lagras i Borlänge och säljs sedan via företagets hemsida och genom återförsäljare. Förutom Sverige är Danmark, Nederländerna och Tjeckien stora marknader. 

– Vi gör research och arbetar aktivt med att försöka hitta butiker som vi tror skulle passa oss och som delar våra värderingar. Idag har vi ett 60-tal aktiva återförsäljare.  

– Vi arbetar mycket med bildmaterial i vår försäljning, men även sociala medier och influensers för att bygga varumärket. Hattvärlden är ganska liten så många butiker följer influensers som har den stilen. Det händer att butiker får upp ögonen för oss genom sociala medier och samarbeten.  

Företaget värderar hållbarhet högt och ser ständigt över materialval och transporter. Textilierna kommer till stor del från EU för att säkerställa bra arbetsvillkor och material utan farliga kemikalier. Därtill arbetar dem även med företaget Rekotex i Borås som skapar cirkulära flöden inom textilindustrin genom att förmedla överskottstyger från andra varumärken.   

– Vi köper det mesta av vårt material från Sverige, Tyskland, Portugal och Storbritannien och transportera sedan direkt till sömnadsfabrikerna för att slippa mellanhänder. Men Brexit har satt käppar i hjulet för oss när vi köper tyg från Storbritannien. Vi behöver då ta hem leveransen till Sverige och tulla den för att sedan skicka vidare till sömmerskorna. 

Företagets lokaler och produktionsmiljö i Borlänge har bevarats och är idag till viss del ett museum med guidade visningar för besökare.  

 I och med att det är en del oroligheter i världen så vill vi få bättre kontroll över tillverkningen och öka vår produktion i Sverige. Maskiner och tillbehör för tillverkning finns kvar, även om grejerna är gamla är startsträckan ganska kort för att öka produktionen.  

– Vi vill att företaget ska finnas i minst 100 år till. Därför försöker vi lista ut hur vi kan kombinera butik, tillverkning och museum på bästa sätt. Vi vill öppna upp möjligheten för människor i Borlänge, Dalarna och turister att besöka oss för att se hur vi jobbar, vår unika miljö, historia och hantverk.  

Fakta / CTH Ericson

Säte: Borlänge

Omsättning: 5,5 miljoner SEK (2021)

Ägare: Familjeföretag

Vilken typ av verksamhet:

Antal år som företaget arbetat med export:

Vilka marknader: Danmark, Nederländerna och Tjeckien

Länk till CTH Ericson hemsida

Facebook
Twitter
LinkedIn