Aktuellt

2022-10-01

E-handel i USA – vad är nyckel till framgång?

Business Sweden i samarbete med Swedish E-Commerce Academy bjuder in till webbinarie för dig som är nyfiken på att veta mer om E-handel i USA.

Få insikter om:

 • Hur den amerikanska e-com marknaden ser ut idag och hur du kan nå den?  
 • Förstå kulturella och strukturella skillnader jämfört med e-handeln i Sverige 
 • Hur du bäst förbereder ett inträde i USA och vad du bör tänka på?
 • Hur andra entreprenörer har intagit denna lukrativa och konkurrensutsatta marknad – både om motgångar och framgångar?
 • Hur du tar dig an både möjligheter och utmaningar för att bli framgångsrik med din e-handel i USA

 

Anmäl dig här


2022-09-26

Har ditt företag drabbats av kostnader pga Brexit? Det finns medel att söka som ersättning 10okt- 16 dec.

Brexitjusteringsreserven, förkortas BAR (Brexit Adjustment Reserve), är ett stöd för företag att ersätta kostnader som uppkommit pga Storbritanniens utträde ur EU.

Stödet från reserven avser kostnader som uppstått under hela perioden 2020–2023.

För företag (exklusive fiskeri- och vattenbrukssektorn) är följande kostnader stödberättigande:

– Konsult och rådgivningstjänster som syftar till att hantera den situation som uppstått genom att Storbritannien lämnat EU. Sådana tjänster kan avse förändrade handelsprocedurer, ändrade regelverk och andra förutsättningar såsom produktgodkännande, etableringskrav och liknande.

– Direkta kostnader för godkännande eller märkning av produkter som även fortsättningsvis ska saluföras i Storbritannien, om godkännandet eller märkningen beror på det landets utträde ur EU.

– Kostnader för deltagande i mässor och liknande som syftar till att etablera eller utöka handel på marknader där företaget inte eller i begränsad omfattning är verksamt sedan tidigare om åtgärderna beror på att handel med Storbritannien upphört eller påtagligt har försvårats av landets utträde ur EU.

Svenska ESF-rådet har ansvaret för utlysningar, ansökningar, beslut om stöd och utbetalningar. Digitala informationsmöte 28 sept och 6 okt, anmälan här: Digital informationsträff om brexitjusteringsreserven – Svenska ESF-rådet. För mer information om BAR: Om BAR – Svenska ESF-rådet. För mer information om utlysningen: Utlysning – Svenska ESF-rådet Björn Wallander 026-542040  mail: brexitjusteringsreserven@esf.se 


2022-08-16

Exportarena på Turné

Under hösten 2022 kommer Exportarena Dalarna åka ut på turné där vi informerar om Exportarena Dalarna och vilken hjälp man som företag kan få om man är nyfiken på export eller vill öka sin export. På Turnén besöker vi alla Dalarnas kommuners företagsfrukostar (eller kommunernas motsvarande forum). 

Hoppas vi ses! 

Datum: 

 • 7 december – Hedemora 
 • 6 oktober – Borlänge (Dalarna Talks, Ljusgården Dalarna Science Park)
 • 27 september – Vansbro 
 • 2 september – Älvdalen
 • 2 september – Orsa
 • 1 september – Mora
 • 15 juni – Avesta
 • 3 juni – Smedjebacken

2022-08-15

Handelskammarens Trade Talks hösten 2022

Medlemmar i Mellansvenska Handelskammaren kan under hösten  delta i seminarier som beskriver aktuellt läge och marknadsspecifik information från Kina, USA och Finland. Du ges möjlighet till diskussion med dels andra deltagare, dels experter från dessa marknader gällande export och import. Mer information finns på Mellansvenska Handelskammarens websida 

 
2022-06-29

Export- och importstatistik för Dalarna

Statistik från 2019 är den senaste regionala exportstatistiken vi har att tillgå. Den visar bl a att vi 2019 hade drygt 1800 exporterande företag i Dalarna, att värdet av exporten från vårt län var 46 miljarder, främst från stål- och metallframställning, och att störst del gick till Tyskland följt av Norge och Storbritannien.

Är du nyfiken på att veta mer och även se statistik för importen till Dalarna? I det här PDF-dokumentet hittar du all statistik presenterad i grafer.


 
2022-05-18

Kostnadsfria informationsträffar om handel med EU-länder

Tullverket erbjuder kostnadsfria informationsträffar där du får veta mer om vad du bör tänka på om du ska handla med länder utanför EU.

Informationsträffarna är på distans och hålls som webbseminarier. Efter informationen har du som ska börja handla med länder utanför EU eller du som är ny på tull möjlighet att få individuell rådgivning. Vid informationsträffar på distans sker rådgivningen i ett individuellt virtuellt rum.

Klicka här för mer information och anmälan. 


 
2022-04-25

Planerar du att etablera verksamhet i USA?
– var med på vårt webinar om att starta företag i Texas.

Tillsammans med Svensk-Amerikanska Handelskammaren i Texas (SACC Texas) bjuder vi in till ett webinar om hur det är att göra affärer i Texas. Webbinariet vänder sig till dig som planerar att starta upp verksamhet i USA och presenteras av medlemmar i SACC Texas. All presentation sker på svenska.

Välkommen att lyssna och ställa frågor tisdagen 3 maj 2022, klockan 18.00 svensk tid

Klicka här för mer information och anmälan. 


 
2022-04-14

Känner du till att Mellansvenska Handelskammaren har ett exportnätverk? 

26 april – Krig, konflikter och kaos. Hur hanterar vi oroligheter i våra exportmarknader?

1 sept – Hållbarhet som konkurrensfördel i en global värld – FYSISK TRÄFF

25 okt – Global trendspaning, vad händer 2023?

För mer information och anmälan: Klicka här 


 
2022-04-14

Nyfiken på affärer i UK, USA, Sydkorea, Finland, Mellanöstern och Sydafrika? 

Handelskammaren erbjuder nu en serie av webinars med de senaste nyheterna, analyserna och frågor för handel med dessa marknader. Du möter svenska och utländska handelskammare, marknadsexperter och olika företag och väljer själv om du vill se det live med möjlighet till frågor med start 17 maj eller i efterhand genom inloggning.

För mer information och anmälan: Trade Talks | Mellansvenska Handelskammaren


 
2022-04-13

Fakta om Ukraina och ukrainarna 

Kanske funderar du på att köpa varor från Ukraina eller att anställa någon från Ukraina för att stötta dem utifrån det pågående kriget och dess konsekvenser. Svensk-Ukrainska Handelskammaren i Stockholm har sammanställt denna PDF som kan vara hjälpsam: Ukrainians by Svensk-Ukrainska Handelskammaren.


 
2022-04-04

Export via e-handel

Med start 7 april erbjuder Swedish E-Commerce Academy under våren ett brett utbud av webbinarier i olika ämnen som hjälper dig att driva en framgångsrik e-handelsverksamhet.

 • 7 april
 • 26 april
 • 5 maj
 • 12 maj
 • 19 maj
 • 2 juni

För mer information och anmälan: Webbinarier – Swedish E-Commerce Academy


 
2022-04-01

Kriget i Ukraina påverkar internationella affärer

Handel med Ryssland, Belarus och Ukraina har förändrats dramatiskt på grund av kriget. Företag påverkas direkt och indirekt. På Region Dalarnas och på Mellansvenska Handelskammarens hemsida finns länkar till svar på frågor gällande handel och affärsrelationer på de tre marknaderna, som kan vara till hjälp för ditt företag.

Om ditt företag har leverantörer i Ryssland eller Belarus och nu med kort varsel behöver söka nya leverantörer kan Enterprise Europe Network (EEN), som har vana av leverantörssök, hjälpa till. Kontaktuppgifter till EEN finns på Dalarna Science Parks hemsida.

För fler nyheter om det aktuella läget hänvisar till etablerad nyhetsmedia.


 
2022-03-17

Vad exporterar Dalaföretagen och till vilken marknad?

Under april kommer vi att publicera regional exportstatistik för den som är nyfiken. Hur många exportföretag har Dalarna? I vilka kommuner finns de? Vilka branscher exporterar mest och var går exporten från Dalarna är exempel på frågor som vi kommer att besvara.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn