Aktuellt

2023-09-27

Webinar: Norge – Export och Etablering

Har du frågor kring att exportera till Norge eller hur du gör med affärer i Norge? Business Sweden bjuder in till webinarie där ni som företag får insikter kring vad man behöver tänka på vid en export, eller när en lokaletablering blir aktuell i vår största exportmarknad.

När: 10 oktober kl. 10.30-11.30

Klicka här för att läs mer och anmäla dig


2023-09-20

Tullens informationsträffar för internationell handel

Handla med andra länder – lär dig mer om export och import. Är du ny på tull eller du kanske funderar på att starta upp ett företag med internationell handel? Då är informationsträffarna rätt sätt att börja bekanta dig med tullhantering!  3/10, 17/10, 31/10, 14/11, 28/11, 12/12.

Klicka här för att läs mer på Tullverkets hemsida


 
2023-09-15

Kurs i Internationell E-handel

Vill du nå ut till fler kunder utanför Sverige med din e-handel, men känner dig osäker på hur du ska göra och om du gör rätt? Här får du en genomgång i vad du behöver ha koll på inför en internationell e-handelsexpansion. Business Sweden arrangerar kurs i internationell e- vid två tillfällen under hösten.

20 september 2023

29 november 2023

Klicka här för att läsa mer och anmäl dig till kursen


 
2023-08-22

Webinar: Sälja till Norge – Hur svårt kan det vara? 

Varmt välkommen till detta webinar om Export till Norge. Exportarena Dalarna vill hjälpa dig att ta din export till en ny nivå – denna gång hjälper Business Sweden och Grensetjänsten Norge-Sverige dig att reda ut frågor kring vad som gäller kring att exportera till Norge. Vi har även med oss tullombudet ECUS samt företaget Dalum som delar med sig av sina erfarenheter kring just export till Norge.

Webinariet är till för dig som företagare som funderat över att börja exportera, redan exporterar eller vill uppdatera dig. På webinariet kommer vi prata om hur man får in varor i Norge, handelskultur, exportregler, E-handel med mera. 

När: 30 augusti, 10:00 – 12:00

Var: Digital sändning

Pris: Kostnadsfritt event. 

Klicka här för att läsa mer och för att anmäla dig


 
2023-06-01

Hur påverkar EU:s klimatpolitik ditt företags affärer i och utanför EU på sikt?

Här finns en bra sammanfattning om vad som är i lindan framöver när det gäller EU:s klimatpolitik. Om du tycker att det är för mycket text att läsa finns även en lättbegriplig videopresentation från Region Dalarnas delade EU-kontor under ”tips 2” längst ner på sidan. 

 
2023-05-10

Indien satsar på hållbarhet

Indien – nu världens folkrikaste nation – ökar gröna investeringar samtidigt som man fördubblar sin roll som ett alternativt tillverknings- och leveranskedjenav i Asien. Hur kan svenska företag fånga potentialen i denna stora lovande marknad? Ta reda på det i det här avsnittet av Business Sweden News. 

 
2023-04-12

Webinar om onlinemarknadsplatser 20 april

Betydelsen av onlinemarknadsplatser (OMPs) som kanal för att nå ut till kunder i Europa ökar alltmer. Idag gör närmare 45% av de europeiska konsumenterna sina produktsökningar direkt på OMPs istället för på Google. Men vad finns det för aktörer och hur funkar det?

Under detta webinar kommer vi bland annat att diskutera:

 • Vad gör man för att hitta rätt och relevanta OMPs för olika marknader i Europa och för ens egna produkter och vilka olika varianter finns?
 • Hur funkar det att ingå partnerskap med OMPs och vad bör man tänka på?
 • För- och nackdelar med att sälja på OMPs?
 • Hur har Lexingtons resa sett ut i Europa med OMP-samarbeten?
 • Trendspaning framåt

Datum: 20 april, 11.00 – 12.00
Plats: webinar

Klicka här för att anmäla dig

2023-04-05

Incoterms-kurs 13 april

Mellansvenska Handelskammaren bjuder in till ett digitalt utbildningstillfälle i Incoterms® 2020 den 13 april. Vid köp och försäljning använder nästan alla företag någon form av leveransvillkor. Det är viktigt att ha koll på att ni använder de leveransvillkor som passar er bäst för att minimera era risker.

Utbildningen vänder sig till personer som arbetar med import, export, inköp, försäljning, ekonomi eller spedition.

Klicka här för att anmäla dig


 
2023-03-15

Skydda ditt varumärke – få ersättning för en varumäkesregistrering

Ett varumärke är ett viktigt kännetecken för en produkt eller tjänst och är en del av det som särskiljer ditt företags identitet och erbjudande från andra liknande verksamheter. Genom att registrera ditt varumärke får du ensamrätt att använda varumärket för de varor och tjänster du registrerar. Det innebär att andra inte kan använda eller göra intrång på ditt varumärke samtidigt som du säkerställer att du själv inte inkräktar på någon annans varumärke.

Nu finns möjlighet att söka EU-bidrag för 75 procent av grundavgiften när du registrerar ditt varumärke hos Patent- och registreringsverket, PRV.

Till PRV – Ny möjlighet för företag att söka EU-bidrag


 
2023-03-07

Färsk undersökning om hållbarhet skapar affärsmöjligheter för lyhörda Dalaföretag

I framtiden kommer hållbarhet att vara en hygienfaktor. Storföretagen skärper sina krav i snabb takt och om man vill framtidssäkra sin verksamhet i en internationell leveranskedja är det viktigt att ligga steget före och följa sina kunder. Nu presenterar Exportarena Dalarna en färsk undersökning där tolv stora internationella företag berättar om hållbarhetskrav och rekommendationer som de tycker att små-och medelstora företag som är underleverantörer ska titta extra noga på. Storföretagen är representerande inom industrier såsom fordon, stål, energi, mineral, virke och skog.

Till sammanställning av hållbarhetskrav


 
2023-02-24

Årsdag för kriget i Ukraina – påverkar fortfarande internationell handel

För ett år sen idag gick Ryssland in i Ukraina. Det förändrade dramatiskt livet för Ukrainas innevånare och handel med Ukraina, Ryssland och Belarus. Vi vill därför skicka en extra tanke till alla i Ukraina och de företag som har/hade personal, kunder och leverantörer där.

Vad kan du göra för att hjälpa? Ta gärna in en ukrainare i ditt bolag om du har möjlighet.

Region Dalarnas och på Mellansvenska Handelskammarens hemsida finns länkar till svar på frågor gällande handel och affärsrelationer på de tre marknaderna, som kan vara till hjälp för ditt företag.


 
2023-02-23

Dalarnas Exportdag 29 mars

Vi tar din export till nästa nivå genom att under en dag prata export i praktiken. Du får tillämpbar information och kunskap om allt från CE-märkning till förpackningsdirektiv och leveransmetoder.

En av våra talare är VD för det välkända företaget Icebug, David Ekelund. Han berättar om hur de sedan starten arbetat med hållbarhet och hur det ger konkurrenskraft utanför Sverige. Missa inte det!

När: 29 mars, 9:00 – 15:30

Var: Dalarna Science Park i Borlänge

Klicka här för att läsa mer och för att anmäla dig


 
2023-02-10

Kolla in vårens kurser i praktisk export – Business Sweden

Exportkunskap är grundläggande för att du ska lyckas med din utlandssatsning. Med välutbildade medarbetare sparar ditt företag tid och pengar samtidigt som affärerna utvecklas. Så missa inte möjligheten att ge dig och dina medarbetare relevant utbildning i praktiskt exportarbete. Business Sweden erbjuder både öppna och skräddarsydda utbildningar, både fysiskt på plats och på distans. Kolla in vårens  kurstillfällen genom att klicka på länken nedan.

Klicka här för att läsa mer om vårens kurser i praktisk export


 
2023-02-02

Webinar om Global Innovation Accelerator (GIA)

Energimyndigheten och Business Sweden anordnar nästa iteration av Global Innovation Accelerator (GIA). GIA avser att göra det lättare för svenska SME-företag inom energi och miljöteknik att accelerera sin internationella expansion globalt. Antagna företag i programmet får kostnadsfritt ta del av tjänster från Business Sweden på valfri marknad till ett värde av SEK 250 000, samt täckning för externa tjänster på upp till SEK 300 000 (de externa tjänsterna är villkorade på 20% motfinansiering från företaget). Utlysningen för GIA kommer att gå ut i början av februari, med projektstart för antagna företag i slutet av maj.

Ett informations-webinarium om GIA hålls den 15 februari kl. 13:00 – 14:00. Webinariet kommer att innehålla en introduktion av GIA, information om programmets format och involverade organisationer, samt tidslinje och riktlinjer för ansökan till programmet.

Agenda:

 • Presentation av arrangörer samt involverade organisationer
 • Introduktion av Global Innovation Accelerator
 • Antagningsprocess och organisationsstruktur
 • Q&A

Datum: Tisdag 15 februari kl 13.00-14.00 (anmälan senast den 10 februari)

 Klicka här för att anmäla dig till webinariet

 Klicka här för att läsa mer om Global Innovation Accelerator (GIA)


 
2023-01-30

Webinar om Outdoormarknaden i Nordamerika

Denna webinar-serie organiserad av Business Sweden kommer att ge dig de senaste insikterna från den nordamerikanska marknaden med avseende på USA och Kanada. Lyssna till branschexperter och lyssna in på presentation från ledande svenska friluftsmärken för att vägleda din expansion.

Datum: Tisdag 14 februari kl 16.00-17.00

Se mer info och anmäl dig till webinarium här

Business Sweden har även skrivit en rapport om Outdoormarknaden i Nordamerika.

Klicka här för att ta del av rapporten om Outdoormarknaden i Nordamerika


 
2023-01-16

Exportdag 2023

Den 29 mars träffas vi på Dalarna Science Park för att ta din export till en ny nivå – den här gången reder vi ut frågetecknen runt CE-märkning, förpackningsregler och leveransmetoder.

Regionens exportrådgivare finns på plats för att svara på dina frågor och våra inbjudna experter berättar om olika lagar och regler ett exporterande företag ska ha koll på.

Vi vänder oss särskilt till dig som driver ett litet eller mellanstort företag och har frågor och funderingar runt export.

Klicka här för mer info och för att anmäla dig


 
2023-01-16

Så blir exportåret 2023 –  Experter berättar

2022 var ett omtumlande år för världsekonomin, inte minst för Sverige, eurozonen och USA. Här siar Business Swedens Lena Sellgren och EKN:s Stefan Karlsson om vad svenska exportföretag och underleverantörer kan vänta sig av året som kommer.


 
2022-12-28

Export- och importstatistik för Dalarna år 2021

År 2021, ett år efter att COVID-19 lamslog världen, vi lärde oss hantera pandemi och hitta möjligheter i utmaningarna vi ställdes inför. Statistiken visar att vi här i Dalarna återhämtade oss och att antal exporterande företagen som sjunkit under 2020 nu var uppe på samma siffror som 2019 med drygt 1000 stycken. Dessa dala-företag exporterade varor till ett värdet av ca 40 miljarder (2020 var värdet 38 miljarder) främst från stål- och metallframställning, och att störst del gick till Tyskland följt av Norge, Finland och Storbritannien.

Är du nyfiken på att veta mer och även se statistik för importen till Dalarna? I det här PDF-dokumentet hittar du all statistik presenterad i grafer.


 
2022-12-20

Utbildning med Di Akademi

Välkommen till vår utbildning i samarbete med Di Akademi i hur du steg för steg lyckas med export. Vi går igenom alla de moment du behöver ha koll på för att få till framgångsrika exportaffärer i en alltmer konkurrensutsatt global handel.

Klicka här för att komma till utbildning med Di Akademi


 
2022-10-02

Export- och importstatistik för Dalarna år 2020

År 2020 blev inte riktigt som någon av oss hade tänkt. Corona drog fram genom världen och många länder valde att stänga ner helt. Nu har statistiken kommit för hur den påverkade oss här lokalt i Dalarna i form av förändringar inom export och import.  Statistiken visar att vi 2020 hade ca 1000 exporterande företag i Dalarna, att värdet av exporten från vårt län var 38 miljarder (2019 var värdet 46 miljarder) främst från stål- och metallframställning, och att störst del gick till Tyskland följt av Norge, Kina och Storbritannien.

Är du nyfiken på att veta mer och även se statistik för importen till Dalarna? I det här PDF-dokumentet hittar du all statistik presenterad i grafer.


 
2022-10-01

Kurser i praktisk export – Business Sweden

Exportkunskap är grundläggande för att du ska lyckas med din utlandssatsning. Med välutbildade medarbetare sparar ditt företag tid och pengar samtidigt som affärerna utvecklas. Så missa inte möjligheten att ge dig och dina medarbetare relevant utbildning i praktiskt exportarbete.

Klicka här för att komma till Kurser med Business Sweden


 
2022-10-01

E-handel i USA – vad är nyckel till framgång?

Business Sweden i samarbete med Swedish E-Commerce Academy bjuder in till webbinarie för dig som är nyfiken på att veta mer om E-handel i USA.

Få insikter om:

 • Hur den amerikanska e-com marknaden ser ut idag och hur du kan nå den?
 • Förstå kulturella och strukturella skillnader jämfört med e-handeln i Sverige
 • Hur du bäst förbereder ett inträde i USA och vad du bör tänka på?
 • Hur andra entreprenörer har intagit denna lukrativa och konkurrensutsatta marknad – både om motgångar och framgångar?
 • Hur du tar dig an både möjligheter och utmaningar för att bli framgångsrik med din e-handel i USA

Till anmälan för webbinar om e-handel i USA 


 
2022-09-26

Har ditt företag drabbats av kostnader pga Brexit?

Det finns medel att söka som ersättning 10okt- 16 dec.

Brexitjusteringsreserven, förkortas BAR (Brexit Adjustment Reserve), är ett stöd för företag att ersätta kostnader som uppkommit pga Storbritanniens utträde ur EU.

Stödet från reserven avser kostnader som uppstått under hela perioden 2020–2023.

För företag (exklusive fiskeri- och vattenbrukssektorn) är följande kostnader stödberättigande:

– Konsult och rådgivningstjänster som syftar till att hantera den situation som uppstått genom att Storbritannien lämnat EU. Sådana tjänster kan avse förändrade handelsprocedurer, ändrade regelverk och andra förutsättningar såsom produktgodkännande, etableringskrav och liknande.

– Direkta kostnader för godkännande eller märkning av produkter som även fortsättningsvis ska saluföras i Storbritannien, om godkännandet eller märkningen beror på det landets utträde ur EU.

– Kostnader för deltagande i mässor och liknande som syftar till att etablera eller utöka handel på marknader där företaget inte eller i begränsad omfattning är verksamt sedan tidigare om åtgärderna beror på att handel med Storbritannien upphört eller påtagligt har försvårats av landets utträde ur EU.

Svenska ESF-rådet har ansvaret för utlysningar, ansökningar, beslut om stöd och utbetalningar. Digitala informationsmöte 28 sept och 6 okt, anmälan här: Digital informationsträff om brexitjusteringsreserven – Svenska ESF-rådet. För mer information om BAR: Om BAR – Svenska ESF-rådet. För mer information om utlysningen: Utlysning – Svenska ESF-rådet Björn Wallander, telefon: 026-542040, mail: brexitjusteringsreserven@esf.se 


 
2022-08-16

Exportarena på Turné

Under hösten 2022 kommer Exportarena Dalarna åka ut på turné där vi informerar om Exportarena Dalarna och vilken hjälp man som företag kan få om man är nyfiken på export eller vill öka sin export. På Turnén besöker vi alla Dalarnas kommuners företagsfrukostar (eller kommunernas motsvarande forum). 

Hoppas vi ses!

Datum:

 • 7 december – Hedemora
 • 6 oktober – Borlänge (Dalarna Talks, Ljusgården Dalarna Science Park)
 • 27 september – Vansbro
 • 2 september – Älvdalen
 • 2 september – Orsa
 • 1 september – Mora
 • 15 juni – Avesta
 • 3 juni – Smedjebacken

 
2022-08-15

Handelskammarens Trade Talks hösten 2022

Medlemmar i Mellansvenska Handelskammaren kan under hösten  delta i seminarier som beskriver aktuellt läge och marknadsspecifik information från Kina, USA och Finland. Du ges möjlighet till diskussion med dels andra deltagare, dels experter från dessa marknader gällande export och import. Mer information finns på Mellansvenska Handelskammaren. 

Till Mellansvenska Handelskammarens webbsida


 
2022-06-29

Export- och importstatistik för Dalarna 2019

Statistik från 2019 är den senaste regionala exportstatistiken vi har att tillgå. Den visar bl a att vi 2019 hade drygt 1800 exporterande företag i Dalarna, att värdet av exporten från vårt län var 46 miljarder, främst från stål- och metallframställning, och att störst del gick till Tyskland följt av Norge och Storbritannien.

Är du nyfiken på att veta mer och även se statistik för importen till Dalarna? I det här PDF-dokumentet hittar du all statistik presenterad i grafer.


 
2022-05-18

Kostnadsfria informationsträffar om handel med EU-länder

Tullverket erbjuder kostnadsfria informationsträffar där du får veta mer om vad du bör tänka på om du ska handla med länder utanför EU.

Informationsträffarna hålls som webbinarier. Efter informationen har du som ska börja handla med länder utanför EU eller du som är ny på tullregler, möjlighet att få individuell rådgivning. Vid informationsträffar på distans sker rådgivningen i ett individuellt virtuellt rum.

Klicka här för mer information och anmälan till webbinar om handel i EU-länder 


 
2022-04-25

Planerar du att etablera verksamhet i USA?
– var med på vårt webinar om att starta företag i Texas.

Tillsammans med Svensk-Amerikanska Handelskammaren i Texas (SACC Texas) bjuder vi in till ett webinar om hur det är att göra affärer i Texas. Webbinariet vänder sig till dig som planerar att starta upp verksamhet i USA och presenteras av medlemmar i SACC Texas. All presentation sker på svenska.

Välkommen att lyssna och ställa frågor tisdagen 3 maj 2022, klockan 18.00 svensk tid

Klicka här för mer information och anmälan till webinar om att starta företag i Texas


 
2022-04-14

Känner du till att Mellansvenska Handelskammaren har ett exportnätverk? 

26 april – Krig, konflikter och kaos. Hur hanterar vi oroligheter i våra exportmarknader?

1 sept – Hållbarhet som konkurrensfördel i en global värld – FYSISK TRÄFF

25 okt – Global trendspaning, vad händer 2023?

Klicka här för mer information och anmälan


 
2022-04-14

Nyfiken på affärer i UK, USA, Sydkorea, Finland, Mellanöstern och Sydafrika? 

Handelskammaren erbjuder nu en serie av webinars med de senaste nyheterna, analyserna och frågor för handel med dessa marknader. Du möter svenska och utländska handelskammare, marknadsexperter och olika företag och väljer själv om du vill se det live med möjlighet till frågor med start 17 maj eller i efterhand genom inloggning.

Klicka här för mer information och anmälan till Trade Talks med Mellansvenska Handelskammaren


 
2022-04-13

Fakta om Ukraina och ukrainarna 

Kanske funderar du på att köpa varor från Ukraina eller att anställa någon från Ukraina för att stötta dem utifrån det pågående kriget och dess konsekvenser. Svensk-Ukrainska Handelskammaren i Stockholm har sammanställt denna PDF som kan vara hjälpsam: Ukrainians by Svensk-Ukrainska Handelskammaren.


 
2022-04-04

Export via e-handel

Med start 7 april erbjuder Swedish E-Commerce Academy under våren ett brett utbud av webbinarier i olika ämnen som hjälper dig att driva en framgångsrik e-handelsverksamhet.

 • 7 april
 • 26 april
 • 5 maj
 • 12 maj
 • 19 maj
 • 2 juni

För mer information och anmälan:  Webbinarier – Swedish E-Commerce Academy


 
2022-04-01

Kriget i Ukraina påverkar internationella affärer

Handel med Ryssland, Belarus och Ukraina har förändrats dramatiskt på grund av kriget. Företag påverkas direkt och indirekt. På Region Dalarnas och på Mellansvenska Handelskammarens hemsida finns länkar till svar på frågor gällande handel och affärsrelationer på de tre marknaderna, som kan vara till hjälp för ditt företag.

Om ditt företag har leverantörer i Ryssland eller Belarus och nu med kort varsel behöver söka nya leverantörer kan Enterprise Europe Network (EEN), som har vana av leverantörssök, hjälpa till. Kontaktuppgifter till EEN finns på Dalarna Science Parks hemsida.

För fler nyheter om det aktuella läget hänvisar vi till etablerad nyhetsmedia.


 
2022-03-17

Vad exporterar Dalaföretagen och till vilken marknad?

Under april kommer vi att publicera regional exportstatistik för den som är nyfiken. Hur många exportföretag har Dalarna? I vilka kommuner finns de? Vilka branscher exporterar mest och var går exporten från Dalarna är exempel på frågor som vi kommer att besvara.

Facebook
Twitter
LinkedIn