Event
Event | Exportdag i Idre | 25 september
Exportdag i Idre
Exportdagen i Idre vänder sig till företagare som är intresserade och vill utveckla sin export. Tillsammans med experter får du kunskap, nätverk och effektiva verktyg som stärker dina exportmöjligheter och hållbara affärsstrategier.
Dagen innehåller
Exportdokument och handel över gränsen
Tillsammans med Josefin Norell, Tullverket i Idre, Simone Johansson, Skatteverket och Mikael Sondell, Grensetjänsten Norge-Sverige, får du koll på exportdokument, skatt och handel över gränsen samt kunskap om hur du kan etablera en verksamhet i Norge.
Expandera globalt
Bashar Mustafa, Business Sweden ger oss kunskap om hur det globala läget påverkar företag, var potentialen finns just nu och vad Business Sweden erbjuder företag. Vi diskuterar vanliga utmaningar som företag möter – och kartlägger möjligheter för enklare exportaffärer.
Ekonomi och finansiering vid export
För att lyckas krävs ofta en kombination av kunskap och kapital. Det finns hos Almi och Region Dalarna. Vi går igenom hur du kan förbereda din affär för en satsning och vilka företagsstöd som Region Dalarna erbjuder.
Dalarna i världen
Orsa Fiskecenter/Skyltos delägare Conny Frid berättar om företagets exportresa, erfarenheter och tillvägagångssätt för att gå från att vara lokal till global.
Vi ses i Idre!
Datum: 25 september kl. 9:00 – 14:00
Säkra din plats idag – anmäl dig här!
Tullverkets informationsträffar
Digitalt | Tullverket | Kostnadsfritt
Är du ny på tull eller du kanske funderar på att starta upp ett företag med internationell handel? Då är informationsträffarna rätt sätt att börja bekanta dig med tullhantering!
Om informationsträffar
Tullverket erbjuder kostnadsfria informationsträffar där du får veta mer om vad du bör tänka på om du ska handla med länder utanför EU.
Informationsträffen har alltid samma innehåll och erbjuds varannan tisdag klockan 13.00. Den riktar sig till dig som ska börja handla med länder utanför EU och i anslutning till mötet har du möjlighet till individuell rådgivning
Informationsträffar ger en inblick i följande delmoment:
- Eori-nummer
- Klassificering
- Restriktioner
- Produktsäkerhet
- Tillstånd och licenser
- Tulldeklaration
- Styrkande handlingar
- Tullavgifter
- Deklarantens ansvar
Webbinarium från Business Sweden
Webbinarium | Nytt exportsystem | 12 september
Den 1 oktober 2024 lanseras ett nytt exportsystem i Sverige. Systemet är framtaget för att förenkla och effektivisera exportprocessen samt för att uppfylla kraven i den nya EU-lagstiftningen. Systemet kommer att digitalisera exportprocedurer och tillhandahålla mer centraliserade lösningar för företag som exporterar varor. Systemet berör samtliga företag som exporterar till 3-land. Vad innebär detta för dig?
Business Sweden har bjudit in Tullverket för att presentera det nya exportsystemet för att skapa bättre förståelse för den nya exportprocessen. Vid en första anblick kan systemet kännas svårt då det bl.a. är ett annat förfarande som innebär uppgiftslämning i 3 steg. De tre stegen är, förenklat;
Steg 1 – uppgiftslämnande, exportdeklaration
Steg 2 – anmälan av varor till utförselkontor
Steg 3 – anmälan av varors utförsel
Tullverkets Mirja Ekström, projektledare för export, och Mikael Wikström produktägare för export, kommer att tillsammans med Business Swedens tullspecialist Helena Kohlström Ziegel gå igenom och diskutera den nya processen steg för steg och vad det innebär för dig som exportör.
Webbinariet anordnas av Business Swedens specialister på den exporttekniska avdelningen och knyter an till viktiga frågeställningar som kan vara avgörande för din exportframgång.
Detaljer:
Tid: 12 september, 10.00 – 10.45
Plats: Distans
Webbinarium | Trade compliance – klassificering, dokumentation och ursprungsregler | 8 oktober
I en allt mer komplex värld med politiska oroligheter och omfattande risker blir företagets roll och ansvar allt viktigare. En förutsättning för att göra internationella affärer i denna miljö är att säkerställa regelefterlevnad, compliance.
I detta webbinarium, som är det andra i en serie av webbinarium i ämnet, som vi håller under hösten, kommer vi på exporttekniska avdelningen prata om klassificering, handelsdokument, frihandel. Talare i detta webbinarium är Business Swedens egna experter;
Helena Kohlström Ziegel är tullexpert och arbetar främst med tullrelaterade frågor, frihandel, leveransvillkor samt frågor rörande internationell handel och export.
Elin Hagberg Elin har en gedigen bakgrund från bank och har i många år arbetat med rådgivning och riskhantering gällande handel-och exportfinansieringar.
Detaljer:
Tid: 8 oktober, 10.00 – 10.45
Plats: Distans
Webbinarium | Trade Compliance – sanktioner | 24 oktober
I en allt mer komplex värld med politiska oroligheter och omfattande risker blir företagets roll och ansvar allt viktigare. En förutsättning för att göra internationella affärer i denna miljö är att säkerställa regelefterlevnad, compliance.
I detta webinarium, det andra i höstens webinarie-serie om compliance, fokuserar vi på sanktioner. Tillsammans med ansvariga myndigheter ger vi en överblick om vad sanktioner innebär, vilka sanktionsregimer svenska bolag måste följa och hur man ska agera för att minska risken för kringgående. Vi får en nulägesrapport och ger praktisk vägledning om till vem man som bolag vänder sig till med sina frågor.
Talare:
– Lars Schmidt, Sanktionssamordnare, Utrikesdepartementet
– Karl Ekenstaf, Utredare, Kommerskollegium
– ISP TBC
– Elin Hagberg Elin har en gedigen bakgrund från bank och har i många år arbetat med rådgivning och riskhantering gällande handel-och exportfinansieringar.
– Maria Klebert Björk arbetar med särskilt fokus på frågor som rör produktkrav, exportkontroll – och hållbarhetsfrågor. Maria är jurist och har under många år stöttat och väglett företag i exporttekniska frågor.
Detaljer:
Tid: 24 oktober, 10.00 – 10.45
Plats: Distans
Webbinarium | TRADE COMPLIANCE I INTERNATIONELL HANDEL | 12 november
I en allt mer komplex värld med politiska oroligheter och omfattande risker blir företagets roll och ansvar allt viktigare. En förutsättning för att göra internationella affärer i denna miljö är att säkerställa regelefterlevnad, compliance.
I detta webinarium , det tredje i höstens serie om compliance, kommer vi tillsammans med banken SEB och Exportkreditnämnden, EKN, diskutera hur man identifierar och hanterar risker kopplat till betalning och finansiering av exportaffären.
– Vad förväntas ni som bolag veta om era internationella motparter och exportmarknader?
– Vad, förutom kreditvärdighet, behöver banken informeras om för att stötta med konton och finansiering.
– Vilka frågeställningar, primärt kopplat till korruption och kundkännedom, måste besvaras för att få en garantiansökan beviljad av EKN.
Talare:
Niklas Blank, Business Manager, Trade Finance på SEB
EKN, TBC
Elin Hagberg, Business Sweden. Elin har en gedigen bakgrund från bank och har i många år arbetat med rådgivning och riskhantering gällande handel-och exportfinansieringar.
Detaljer:
Tid: 12 november, 10.00 – 10.45
Plats: Distans
Webbinarium | Transportförsäkringar – när och hur? | 19 november
Alla transporter innebär en viss risk för att något händer med godset, och vid Internationella transporter är riskerna större för att varan ska skadas, komma bort eller bli försenad. De regler som styr internationella transporter innehåller begränsningar av transportörens ansvar, vilket inte alla transportköpare är medvetna om. En transportförsäkring kan göra stor skillnad om olyckan är framme.
Annette Persborn från Länsförsäkringar, tillsammans med Maria Lundberg från Business Sweden, förklarar vad försäkringsskydd innebär, hur man gör och vad man behöver tänka på.
Välkommen till detta kostnadsfria webbinarium som anordnas av oss på exporttekniska avdelningen på Business Sweden, och som på begäran upprepas från vårens program.
Detaljer:
Tid: 19 november, 13.00 – 13.45
Plats: Distans
Webbinarium | Hur får en vara EU-ursprung? | 28 november
Missade du webbinariet vi höll hösten 2023, eller behöver du en repetition? Nu finns en ny möjlighet att delta på vårt populära webbinarium om hur en vara får ursprung i EU enligt reglerna i frihandelsavtalen.
En vara får inte ursprung i EU bara för att den har importerats hit och det är inte heller självklart att en vara blir en ursprungsvara för att den är tillverkad här. Ursprunget avgörs av vilken typ av tillverkning som gjorts och var materialet som varan har tillverkats av har sitt ursprung.
Varor kan få EU-ursprung om de är helt framställda eller tillräckligt bearbetade i EU. Varje frihandelsavtal har sina specifika regler för olika typer av varor, vilket innebär att det kan finnas olika krav i olika frihandelsavtal för samma vara. För att varan ska anses vara en ursprungsvara måste det också finnas handlingar som styrker att reglerna är uppfyllda.
Under detta webbinarium får du svar på frågor som:
Vad innebär det att en vara är helt framställd?
Vad är otillräcklig bearbetning?
Vilka är de vanligast typerna av produktspecifika regler och hur tillämpar jag dem?
Vad innebär den allmänna toleransregeln?
Vad är kumulation och vilka möjligheter ger det?
Varför behövs styrkande handlingar och vilka handlingar kan jag behöva?
Vilken information behöver finnas med i en ursprungskalkyl?
Experter som föreläsare
Anna Arnefalk arbetar på Business Sweden framför allt med frihandels-och ursprungsfrågor samt tullrelaterade frågor om internationell handel och export. Anna har lång erfarenhet från sitt arbete på Tullverket, de senaste åren som specialist på frihandels- och ursprungsfrågor.
Helena Kohlström Ziegel arbetar på Business Sweden framför allt med tullrelaterade frågor, leveransvillkor samt frågor rörande internationell handel och export. Helena har lång erfarenhet som tullspecialist och tullansvarig inom tillverkande industri.
Detaljer:
Tid: 28 november, 10.00 – 10.45
Plats: Distans
Utbildningar från Business Sweden
Utbildning | Exportdokument – Effektiv och korrekt hantering | Stockholm
När du exporterar till länder utanför EU måste du ta hänsyn till kraven på dokumentation i importlandet. Ditt företag sparar tid och pengar om ni redan från början har kunskapen om vad om krävs på en viss marknad.
Vi går vi igenom de exportdokument som är aktuella och vad det innebär i praktiken. Vi kommer under utbildningen varva teori och praktiskt utförande där du får omsätta teorin i praktiska övningar. Du lär dig att utfärda exportdokument och blir väl insatt i de krav som ställs. Allt för att underlätta leveransen och skapa trygga exportaffärer.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som arbetar praktiskt med att fylla i och hantera alla de dokument som krävs vid export. Den passar såväl nybörjare som erfarna som vill säkerställa att de gör rätt. Vi ger dig helhetsbilden för att du ska kunna effektivisera ditt företags praktiska dokumenthantering.
Kursinnehåll
Du får praktisk handledning om bland annat:
- Klassificering och systemet kring varukoder
- Exportdeklaration
- Exportrestriktioner
- Betalnings-, proforma- och tullfakturor
- Transportdokument
- Visering och legalisering av dokument
- Dokument i samband med frihandelsavtal
- ATA-exportbestämmelser
- Förvaring av styrkande handlingar
- Övriga intyg och certifikat
Experter som föreläsare
Helena Kohlström Ziegel
Helena arbetar på Business Sweden framför allt med tullrelaterade frågor, leveransvillkor samt frågor rörande internationell handel och export. Helena har lång erfarenhet som tullspecialist och tullansvarig inom tillverkande industri.
Erik Törnqvist
Erik Törnqvist arbetar som rådgivare på Business Swedens exporttekniska avdelning. Erik har mer än 5 års erfarenhet inom internationell handel, bl.a. med operativt arbete på ett globalt start-up, med fokus på e-handel och globalt sälj. Idag hjälper och stöttar han företag den praktiska hanteringen av export, med med fokus på små- och medelstora företag som vill ut på nya marknader.
Under detta webbinarium får du svar på frågor som:
Vad innebär det att en vara är helt framställd?
Vad är otillräcklig bearbetning?
Vilka är de vanligast typerna av produktspecifika regler och hur tillämpar jag dem?
Vad innebär den allmänna toleransregeln?
Vad är kumulation och vilka möjligheter ger det?
Varför behövs styrkande handlingar och vilka handlingar kan jag behöva?
Vilken information behöver finnas med i en ursprungskalkyl?
Experter som föreläsare
Anna Arnefalk arbetar på Business Sweden framför allt med frihandels-och ursprungsfrågor samt tullrelaterade frågor om internationell handel och export. Anna har lång erfarenhet från sitt arbete på Tullverket, de senaste åren som specialist på frihandels- och ursprungsfrågor.
Helena Kohlström Ziegel arbetar på Business Sweden framför allt med tullrelaterade frågor, leveransvillkor samt frågor rörande internationell handel och export. Helena har lång erfarenhet som tullspecialist och tullansvarig inom tillverkande industri.
Detaljer:
Datum: Tisdag 3 september eller 10 december 2024, 09:00 – 16:30.
Pris: 6 900 SEK exklusive moms. I priset ingår lunch, fika och kursdokumentation.
Utbildning | Leveransvillkor och Incoterms | Distans
Lär dig använda leveransvillkor effektivt! Vilket leveransvillkor ni använder får konsekvenser för mycket mer än bara transporten. På den här halvdagsutbildningen fokuserar vi helt på leveransvillkor, främst Incoterms® 2020, och vad som passar i olika situationer.
Leveransvillkor fördelar ansvaret för kostnader och risker under transporten vid internationell handel och är en viktig del i ditt erbjudande till dina kunder. Vad innebär egentligen DDP för er, och vad är det man behöver tänka på vid EXW? Vi visar med praktiska exempel hur det fungerar i vardagen. Få koll på leveransvillkor med vår halvdagsutbildning som leds av en expert och rådgivare inom internationell handel och exporttekniska frågor på Business Sweden.
Kursinnehåll
- Leveransvillkor i internationell handel
- Incoterms® 2010 och Incoterms® 2020 och skillnaderna mellan dessa
- Köparens och säljarens åtaganden
- Leveransvillkoret och varuförsäkringen
Målgrupp
Utbildningen passar dig som arbetar med skeppning eller logistik, handlägger exportdokument, är orderansvarig, eller arbetar med ekonomi, försäljning eller inköp. Du bör ha grundkunskaper i leveransvillkor.
Experter som föreläser
Maria Lundberg, Business Sweden
Maria arbetar på Business Swedens Exporttekniska avdelning framför allt med internationella transport- och logistikfrågor, leveransvillkor samt frågor rörande internationell handel och export. Maria är jurist och har lång erfarenhet från transport- och logistikbranschen.
Detaljer:
Datum: 10 september, 09:00 – 12:30 eller 3 december, 13:00 – 16:30.
Utbildning | Leverantörsdeklaration – Ge din kund rätt information om varornas ursprung | Stockholm
Genom att som leverantör vara påläst och kunna erbjuda kunderna korrekta leverantörs-deklarationer kan ni stärka er konkurrenskraft. Däremot riskerar felaktigt upprättade deklarationer att skada relationen med kunden. Utbildningen ger vägledning i hur du som leverantör får den kunskap och de underlag du behöver så att du kan säkerställa att era leverantörsdeklarationer blir rätt från början.
För att företag ska kunna dra nytta av tullättnaderna i frihandelsavtalen måste varorna vara ursprungsvaror och i avtalen finns bland annat regler för vilken grad av bearbetning som krävs för att en produkt ska anses vara en ursprungsvara. När en exportör inte själv tillverkar produkten eller är beroende av insatsmaterial behöver exportören få information om varans ursprung från leverantören. Inom EU används så kallade leverantörsdeklarationer för att intyga varors ursprung och för att kunna hantera dessa rätt behöver leverantören vara insatt i vad det innebär att intyga att produkterna uppfyller ursprungsreglerna.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som vill lära dig att upprätta en leverantörsdeklaration korrekt. Den vänder sig främst till företag som är återförsäljare – för företag som tillverkar ursprungsvaror rekommenderar vi vår utbildning Frihandelsregler, där vi hinner gå in mer på djupet i de produktspecifika och generella ursprungsregler som en tillverkare behöver känna till.
Kursinnehåll
Under utbildningen får du svar på frågor om bland annat:
- Vilka fördelar kan din kund få genom att använda frihandelsavtalen?
- Vad är skillnaden på ”Country of Origin” och preferentiellt ursprung i EU?
- Hur ska en leverantörsdeklaration se ut för att kunna godkännas av tullmyndigheter vid en ursprungskontroll?
- Vad innebär kumulation och varför måste uppgifterna om det fyllas i?
- Var finns de produktspecifika och generella ursprungsreglerna och hur tar en tillverkare reda på om produkterna uppfyller dem?
- Vad händer om du upprättar leverantörsdeklarationer och inte kan styrka att varorna är ursprungsvaror?
Experter som föreläsare
Anna Arnefalk arbetar på Business Sweden framför allt med frihandels-och ursprungsfrågor samt tullrelaterade frågor om internationell handel och export. Anna har lång erfarenhet från sitt arbete på Tullverket, de senaste åren som specialist på frihandels- och ursprungsfrågor.
Helena Kohlström Ziegel arbetar på Business Sweden framför allt med tullrelaterade frågor, leveransvillkor samt frågor rörande internationell handel och export. Helena har lång erfarenhet som tullspecialist och tullansvarig inom tillverkande industri.
Detaljer:
Datum: 18 september, 12:30 – 16:30 eller 27 november, 12:30 – 16:30.
Business Sweden, World Trade Center Klarabergsviadukten 70 11164 Stockholm
Utbildning | Internationell E-handel – Onlinekurs ledd av våra experter | Distans
Den här kursen ger dig ökad kunskap i hur de kan sätta upp och optimera dina exportstrategier för din e-handelsexpansion. Du får verktygen som ökar förutsättningarna för att bli en framgångsrik och konkurrenskraftig internationell e-handelsaktör.
Kursen är framtagen för att räta ut de där frågetecknen som uppstår inför en internationell e-handelssatsning. Målet är att du ska förstå vad det innebär för din verksamhet att öppna upp din e-handel för internationell försäljning och känna dig säkrare både ur ett legalt och säljstrategiskt perspektiv, så att du utnyttjar möjligheter men också undviker onödiga misstag. Genom kunskap och förberedelser ökar förutsättningarna för att lyckas med din internationella e-handelssatsning. Du får även lära dig hur du använder utbildningsmaterialet och verktygen i praktiken.
Kursens workshops ger möjligheter att delta i diskussioner och byta erfarenheter tillsammans med övriga likasinnade entreprenörer samt bolla frågor med experter. Dessutom erbjuds du individuell coaching med våra experter efter kursdagen.
Målgrupp
Företag och entreprenörer som säljer fysiska varor online mot konsumenter (B2C) och som vill optimera sin sin e-handel internationellt mot nya marknader.
Kursinnehåll
Kursen genomförs online under en heldag, som är uppdelad i 2 olika block – det ena med djupdykning i de legala aspekterna vid internationell e-handel och det andra blocket med fokus på sälj- och marknadsföringsstrategier. Bägge block varvas med egenstudier i en digital utbildningsplattform som följs av workshops, case-övningar i break-out sessions och gruppdiskussioner tillsammans med oss experter. Deltagaren erbjuds dessutom ett efterföljande individuellt 30-minuters samtal med våra experter som bokas efter kurstillfället.
Innehållet är uppdelat i 2 följandande block med tillhörande workshops:
Block 1: Lagar och regler
Deltagaren får bland annat lära sig:
Om exportprocessen och den praktiska hanteringen när man ska sälja online mot andra marknader. Vilka krav man kan behöva förhålla sig till.
Hur man ska tänka vid e-handel då man säljer inom EU respektive utanför EU med belysande exempel från några nyckelmarknader.
Vad man juridiskt behöver beakta i samband med e-handel mot konsumenter på andra marknader.
Exempel på specifika områden som tas upp i detta block:
- Produktkrav
- Etablerings- och registreringskrav
- Tullar, moms och dokumenthantering
- Logistik och leveransvillkor
- E-handelsjuridik
Block 2: Säljstrategi och marknadsföring
Deltagaren får bland annat lära sig:
- Hur man kan vässar sin digitala säljstrategi så den anpassas lokalt för varje marknad och målgrupp lokalt med belysande exempel
- Vad skillnaden är mellan att sälja via egen webshop vs på en online marknadsplatser och hur man bör tänka kring kanalval internationellt
- Om varumärkesuppbyggande och kundrelationen internationellt
Exempel på specifika områden som tas upp i detta block: - Digitala sälj- och marknadsföringskanaler
- Lokalanpassning av innehåll och erbjudande
- Betallösningar och valuta
Kundrelationen - Leveranser och returer
Experter som föreläser:
Linda Laszlo Ek
Linda har över 20 års erfarenhet av arbete med internationell handel, där hon genom åren har coachat många företag och entreprenörer i den praktiska hanteringen av export. Hon är idag senior rådgivare och e-handelsexpert på Business Sweden, där hon hjälper och coachar många företag att expandera och optimera sin e-handel till världens alla marknader. Linda har en bakgrund som affärsjurist och är en flitigt anlitat föreläsare.
Erik Törnqvist
Erik Törnqvist arbetar som rådgivare på Business Swedens exporttekniska avdelning. Erik har mer än 5 års erfarenhet inom internationell handel, bl.a. med operativt arbete på ett globalt start-up, med fokus på e-handel och globalt sälj. Idag hjälper och stöttar han företag med den praktiska hanteringen av export, med fokus på SME:s som vill ut på nya marknader.
Detaljer:
Datum: 18 september klockan 09.00 – 16.00 eller Torsdag 30 januari 2025 klockan 09.00 – 16.00.
Digitalt.
Utbildning | Frihandelsregler – så drar du som exportör nytta av EU:s frihandelsavtal | Stockholm
Lär dig om EU:s frihandelsavtal och de fördelar som de kan ge svenska exportföretag. Ett ursprungsintyg kan ge tullfrihet vid importen, men ett felaktigt upprättat intyg kan skada relationen med kunden. På den här utbildningen går vi igenom de centrala begreppen i de generella ursprungsreglerna och fördjupar oss i de produktspecifika reglerna.
För att företagets produkter ska omfattas av tullförmånerna i frihandelsavtalen måste de uppfylla ursprungsreglerna och exportören måste upprätta rätt typ av ursprungsintyg, med handlingar som styrker varornas ursprung som grund. För att dra nytta av de fördelar som frihandelsavtalen medför måste du vara väl insatt i ämnet och ursprungsreglerna innehåller dessutom en rad möjligheter som ger en ökad flexibilitet i att uppfylla reglerna. Låter det krångligt? Lugn – vi hjälper dig att hitta rätt och visar hur ditt företag kan dra fördel av EU:s frihandelsavtal.
Kursinnehåll
Du får, bland mycket annat, svar på frågor om:
- Vilka är EU:s frihandelsavtal?
- Vilka förmåner ger avtalen?
- Hur blir en vara en ursprungsvara?
- Vad innebär de produktspecifika och generella ursprungsreglerna?
- Vilka möjligheter ger kumulation av ursprung och vilka andra möjligheter finns i avtalen?
- Hur använder jag varucertifikat och deklarationer om ursprung?
- När används leverantörsdeklarationer och hur fungerar de?
- Varför måste jag ha styrkande handlingar till mina ursprungsintyg?
Experter som föreläsare
Anna Arnefalk arbetar på Business Sweden framför allt med frihandels-och ursprungsfrågor samt tullrelaterade frågor om internationell handel och export. Anna har lång erfarenhet från sitt arbete på Tullverket, de senaste åren som specialist på frihandels- och ursprungsfrågor.
Helena Kohlström Ziegel arbetar på Business Sweden framför allt med tullrelaterade frågor, leveransvillkor samt frågor rörande internationell handel och export. Helena har lång erfarenhet som tullspecialist och tullansvarig inom tillverkande industri
Detaljer:
Datum: Tisdag 1 oktober 2024 klockan 9-16.
Pris 6 900 SEK exklusive moms.
Anmäl dig här
Utbildning | Leveransvillkor och utlandsbetalningar | Stockholm
Rätt leveransvillkor fördelar ansvaret för kostnader och risker under transporten. Rätt betalningslösning minimerar risken för att inte få betalt. Tillsammans kan leverans- och betalningsvillkor vara ett kraftfullt säljverktyg men fel kombination kan ge stora problem.
Just nu är dessa ämnen extra betydelsefulla. Det är viktigt att både säljare och köpare förstår hur ansvaret för kostnader och risker fördelas. Det är också viktigt att säkra risken att inte få betalt och inte minst att kunna hjälpa sin kund med ett förmånligt finansieringserbjudande.
Utbildningen varvar föreläsningar med olika övningsuppgifter.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som arbetar med skeppning eller logistik, handlägger exportdokument, är orderansvarig, samt till dig som arbetar med ekonomi och finans, försäljning eller inköp.
Kursinnehåll
Leveransvillkor i internationell handel
Genomgång av Incoterms® 2020
Köparens och säljarens åtaganden
Risker i utlandsaffärer
Finansieringslösningar och betalningsvillkor
Remburs, dokumentinkasson, garantier mm
Det svenska exportkreditsystemet
Kopplingen mellan leverans- och betalningsvillkor
Föreläsare är Business Swedens egna experter.
Elin Hagberg
Elin är expert på utlandsbetalningar och exportfinansiering på Business Swedens Exporttekniska avdelning. Elin har en gedigen bakgrund från bank och har i många år arbetat med rådgivning och riskhantering gällande handel-och exportfinansieringar.
Maria Lundberg
Maria arbetar på Business Swedens Exporttekniska avdelning framför allt med internationella transport- och logistikfrågor, leveransvillkor samt frågor rörande internationell handel och export. Maria är jurist och har lång erfarenhet från transport- och logistikbranschen.
Detaljer:
Datum: Onsdag 16 oktober 2024, 09:00 – 16:30
Pris 6 900 SEK exklusive moms. I priset ingår kaffe, lunch och dokumentation.
Utbildning | Exportera till Storbritannien | 12 november
Storbritanniens utträde ur EU och dess inre marknad har inneburit stora förändringar för svenska företag i deras handel med Storbritannien. Vad kan ni göra för att förebygga och minimera eventuella problem och kostnader?
Flertalet svenska bolag har sedan Storbritannien gick ur EU upplevt stora problem med tullprocesser, förseningar och höga kostnader i samband med sina exporter till Storbritannien. För att öka chanserna för en lyckad affär och minimera riskerna för problem behöver ni förstå vilka krav som ställs vid försäljning utanför EU i allmänhet och till Storbritannien i synnerhet.
Utbildningen vänder sig till Er som upplever problem med nuvarande export till Storbritannien. Den vänder sig även till Er som vill börja exportera till Storbritannien men inte har någon eller liten övrig export utanför EU. Business Swedens experter förser er med kunskap som underlättar era leveranser till Storbritannien.
Vi går bland annat igenom:
Vilka tullprocesser gäller vid export till Storbritannien.
Vilka registrerings och tillståndskrav ställs på företag.
Vilka dokument krävs vid export.
Hur ni ska resonera kring val av leveransvillkor vid exporten.
Vilka alternativ finns om er kund inte vill ansvara för importen i Storbritannien.
Om frihandelsavtalet mellan EU och Storbritannien kan innebära tullättnader för er kund.
Experter som föreläsare
Helena Kohlström Ziegel
Helena arbetar på Business Sweden framför allt med tullrelaterade frågor, leveransvillkor samt frågor rörande internationell handel och export. Helena har lång erfarenhet som tullspecialist och tullansvarig inom tillverkande industri.
Erik Törnqvist
Erik Törnqvist arbetar som rådgivare på Business Swedens exporttekniska avdelning. Erik har mer än 5 års erfarenhet inom internationell handel, bl.a. med operativt arbete på ett globalt start-up, med fokus på e-handel och globalt sälj. Idag hjälper och stöttar han företag den praktiska hanteringen av export, med med fokus på små- och medelstora företag som vill ut på nya marknader.
Detaljer
Datum: 12 november 2024, 09.00 – 12.00
Pris: 3 900kr exklusive moms, i priset ingår kursdokumentation.