Anpassarna Gunnérius
Anpassarna Gunnérius är problemlösare som utvecklar och bygger funktioner som skapar frihet för sina kunder. Företaget gör allt från små justeringar till avancerade fordonsanpassningar som är individanpassade utifrån kunder runt om i Sverige.
Vi har anpassat fordon till människor som har någon form av funktionsvariation i över 50 år. Just nu är vi ca 20 anställda som arbetar med 150–200 lösningar per år. Om vi utgår från antal anställda är vårt företag marknadsledande i Sverige, berättar delägaren Andreas Gunnérius.
Företaget har sitt säte i Hedemora, en stad som med åren blivit förknippad med framstående fordonsanpassningar. Tillsammans med sin bror Henrik Gunnérius driver Andreas familjeföretaget som under året öppnat en filial i Stockholm. Satsningen i Stockholm gör att vi kan skapa en stabilare hemmamarknad med kortare avstånd för våra kunder. På sikt kan även satsningen öka vårt engagemang utomlands.
I dagsläget fokuserar vi inte på export men om vi backar bandet 6–8 år så motsvarade exporten ca 10 % av vårt arbete. Om man tillåter sig att drömma så har jag och min bror länge känt att det vore extremt roligt att se våra lösningar i andra delar av världen. Utöver fordonsanpassning och verkstad består företaget av delarna; tillverkning och trafikskolan Anpassarna Körkort. Tidigare har företaget exporterat voltbilar till trafikskolor i Mellanöstern men att exportera individanpassade lösningar är en utmaning.
Vi avhandlar en del av vårt arbete digitalt men våra lösningar bygger på att kunden kan ta sig till vår verkstad. Vi behöver till exempel krypa runt en rullstol för att mäta och anpassar sedan arbetet på en väldigt detaljerad nivå.
Under åren har vi även fått erfarenhet av att länder betraktar människor med funktionsvariation på andra sätt än vad vi gör i Sverige. Problemet grundar sig ofta i en kostnad och finansieringsfråga då vi arbetar med hantverk och inte produktion på löpande band.
En innovation som företaget tagit fram är till exempel Robo-in och Door-in. Det är en robot som hämtar rullstolen efter att personen satt sig i bilen samt ställer fram den när färden är slut. En lösning som efterfrågats av grannländer i Europa.
Det är snarare sådana lösningar som till exempel Robo-in och Door-in som vi kan sälja i kartong som kan lämpa sig att exportera snarare än hantverket som kräver en nära relation och möte med kund. Det gäller i så fall att knyta an till företag som kan använda vår teknik.
Det vi behöver för att göra en sådan typ av exportsatsning är rätt kompetens och en organisation som är anpassad efter en sådan inriktning. Men en dröm blir aldrig verklighet om man inte satsar helhjärtat.
Fakta / Anpassarna Gunnérius
Företag: Anpassarna Gunnérius AB
Företagsidé: Fordonsanpassningar till personer med funktionsvariation
VD: Torsten Axel Gunnérius
Säte: Hedemora, Dalarna
Omsättning: 20 miljoner
Antal anställda: 21
Exportmarknad: Stora delar av världen