Terrible Twins

Systrarna Karin och Sara Ström har redan sedan starten haft en del av kunderna utanför Sverige. De delar med sig av sina erfarenheter och lärdomar kring export.

Terrible Twins startade som aktiebolag 2006 och företaget drivs av systrarna Karin och Sara Ström. Fokus är på hållbart och svensktillverkat. De håller till i Insjön och där sys vetevärmare och andra produkter i linnetyg. Förutom detta finns i sortimentet också en lokalproducerad Spa-serie.

Den internationella marknaden och lärdomar

Vi har sedan starten haft en del av våra kunder utanför Sverige och har aktivt försökt bredda marknaden, både i Europa och resten av världen. Genom att ställa ut på mässor i England, Tyskland och i Frankrike har företaget kunnat nå nya kunder utanför Sveriges gränser. Vad vi lärt oss under resans gång är att det är viktigt att begära förskottsbetalning för kunder utanför Sverige. Om man inte får betalt av exportkunder så finns det inte några medel som inkasso för att försöka få betalt. När vi tagit emot en order på mässorna så skickar vi en proformafaktura till kunden och när den är betald så skickar vi varorna. Om kunden inte betalar så blir det helt enkelt ingen affär. Vi hade för ett tiotal år sedan en kund i Italien som vi gjorde en specialsömnad till, och det var väldigt bråttom med leverans och vi skickade utan att få förskottsbetalning. Kunden skickade oss upprepade gånger falska papper på bankinbetalningar, och efter det fick vi inte på något vis kontakt med kunden. Inom EU upplever vi inte att det är någon skillnad med exporthandlingar men om man gör affärer utanför EU så bör man vara uppmärksam vad som gäller för import i landet man skickar till. När företaget var nystartat fick vi en beställning av Vetevärmare till Sydkorea, vi fick betalt och vi skickade, utan några problem. Sedan fick vi en ny order av samma kund och vi fick betalt och vi skickade, och denna gång fastnade Vetevärmarna i tullen. De hade då upptäckt att vi inte hade bifogat ett dokument från Jordbruksverket som behövdes för införsel. Detsamma gäller för de flesta länder i Asien som vi har affärer med. I Australien kan vi inte skicka varor förpackade i presentlådor av trä, för trä måste vara behandlat på ett speciellt sätt för att komma in i landet. Vi handlar inte alls med USA eller Kanada, då kostnaderna för försäkringar blir för hög. Vi hoppas att vår historia kan vara till hjälp för någon som funderar på att exportera.

Fakta / Terrible Twins

Företag: Terrible Twins
Grundades: 2006
Ägare: Sara och Karin Ström
Säte: Insjön, Dalarna
Omsättning: 6 miljoner SEK
Antal anställda: 4 anställda
Exportmarknad: Stora delar av världen

Facebook
Twitter
LinkedIn