Swede Electronics

Swede Electronics i Vansbro fördubblade sin omsättning tack vare export och den snabba globala tillväxten av automatiserade plocklager. Företaget tillverkar nämligen batteriladdare till robotarna som utför arbetet på lagren.

– Just nu byggs runt trettio sådana här automatiserade lager i världen, i veckan. Det är otroligt effektiva system. Från att du trycker på knappen och beställer din vara på Internet kan det ta ner till trettio sekunder tills den är hämtad av en robot på ett automatiserat plocklager någonstans i världen och är redo för transport, berättar Michael Wirhed, Vd på Swede Electronics AB i Vansbro.

Den stora uppgången skedde under pandemin. Då växte det här produktsegmentet i vårt företag väldigt snabbt. På två år gick vi från tjugo miljoner i omsättning till åttio miljoner och personalstyrkan ökades från tolv till tjugosex. Där är vi nu, och det ser fortsatt bra ut, fortsätter Michael.

Att man hittade denna nisch har sin förklaring västerut, i Norge. Där fanns ett mindre företag som började utveckla automatiserade lagerlösningar. Deras problem var att batteriladdarna de använde till sina robotar inte var tillräckligt bra. Swede Electronics fick därför frågan och med deras laddare gick det bättre.

Det norska företaget, som numer heter Autostore, har sedan dess växt snabbt och finns idag i över femtio länder med sina lösningar för plocklager. Fabriken som tillverkar hela lagerlösningarna är i Polen och det är dit Swede Electronics exporterar batteriladdarna som är en del av totallösningen. 

Hur klarade ni att expandera så snabbt?
–Det var en utmaning. Främst var det likviditeten som blev lidande. Vi behövde anställa många nya människor plus göra stora inköp av material, men vi kunde inte ta betalt förrän kunden fått sina laddare. Dessutom kräver ofta sådana här stora internationella företag rätt lång betalningstid. Som tur var har vi vänföretag som kunde hjälpa oss över det likviditetsglappet. Och nu går det som sagt fint.

Swede Electronics grundades 1982 och har lång erfarenhet av olika elektroniska lösningar. Man tillverkar även laddare för batterier i vad man i branschen kallar mellanstorlek och som används i allt från rullstolar, permobiler och golfbilar. Även här är ambitionen att ligga i framkant.


– Den verksamheten växer också men inte lika snabbt. Här har vi lite av en pedagogisk utmaning. En laddare som är rätt anpassad för batteriet den ska ladda, kan förlänga batteriets livslängd med flera år. Det här är en självklarhet för företag som arbetar med anpassning av hjälpmedel.
Kruxet är att nå fram med det budskapet till inköpare på till exempel regioner som handlar in rullstolar och andra hjälpmedel. För dem kan det se bättre ut med en enkel, billig laddare eftersom inköpspriset blir något lägre. Men ofta sänker en sådan laddare livslängden på batteriet och eftersom batteriet kostar mycket mer än laddaren så blir det en dålig affär i slutänden. Vi försöker förklara det här så fort vi får tillfälle.

 

Idag är Swede Electronics som sagt tjugosex anställda. Man har jämn fördelning mellan kvinnor och män och totalt pratar man sju språk på företaget vilket är en fördel när man jobbar med export. Fyrtio procent av omsättningen sker i Sverige, fyrtio procent i Europa och tjugo procent i övriga världen.

Företaget har även en filial i Danmark sedan några år tillbaka, efter att man förvärvat en konkurrent. Där är man något närmare de stora marknaderna i Europa vilket underlättar, och där utgår försäljningschefen från.

 

Hur arbetar ni med produktutveckling?
– Det gör vi hela tiden och ofta i samarbete med våra kunder eftersom vi behöver anpassa oss både till utvecklingen av batterier och bestämmelser på olika marknader. Det kan till exempel vara att man bara får använda vissa frekvenser i vissa länder. Vi har testare i Indien, Norge och Polen som testar och justerar löpande.

I utvecklingsarbetet har Swede Electronics använt sig av Region Dalarnas innovationscheckar som ger ett visst ekonomiskt stöd. Man har även genomfört så kallade KTP-projekt (Knowledge Transfer Partnership) där nyutexaminerade civilingenjörer bidrar i produktutvecklingen och samtidigt själva får yrkeserfarenhet. Här kan man även få hjälp från professorer från Högskolan vilket varit uppskattat.

 

Har du någon drömmarknad?

– Ja, i Tyskland vore det kul om vi kunde växa, främst för våra laddare till rullstolar och permobiler. Tyskarna är raka och tydliga i sina affärer och det underlättar. Dessutom är de hundra miljoner människor.


Vad krävs mer för att er batteriladdare ska nå ut på en ny marknad?
– Våra produkter kräver ett rätt stort antal certifikat för att kunna säljas på olika marknader. Vi är kvalitets- och miljöcertifierade, men det behövs mycket mer. Totalt har vi femton certifieringar som ska upprätthållas, varav några är mycket detaljerade och där vi ska kunna berätta om ursprunget på varenda komponent som ingår i produkten. Det tar en del tid, men är nödvändigt för att kunna vara med ute i stora världen.


Fakta / Swede Electronics

Säte: Vansbro

Grundades: 1982

Omsättning: 78 miljoner SEK (2022)

Antal anställda: 26

Typ av verksamhet: Laddare för batterier

Länk till Swede Electronics hemsida

Facebook
Twitter
LinkedIn